I zdravě se dá v kuchyni vytvořit sladká pochoutka, po které se jen zapráší. Pro lidi s alergií na lepek je to jedna z variant, jak si mohou dopřát něco dobrého. Ale mrkvová buchta chutná všem, a to včetně dětí, které mají na sladkosti velké nároky. A tou největší výhodou je snadné odměřování bez otravného vážení.
Správná příprava
Pro přípravu hrníčkové mrkvové buchty bez mléka a vajec budete potřebovat bezlepkovou mouku (například Michalík), kterou dostanete koupit v obchodě se zdravou výživou a potravinovými doplňky. Na buchtu budete potřebovat dva velké hrnky této mouky. Mouka se dá do mísy a přidají se další sypké ingredience. Patří k nim 1 prášek do pečiva, půl hrnku cukru, půl lžičky mleté skořice, třetina lžičky xanthanu (želírovadlo, zahušťovadlo – působí jako pojivo u bezlepkového vaření). Všechny sypké ingredience se promíchají a přidají se 3 velké lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy, půl lžičky citronové kůry, 1-2 větší nastrouhané mrkve a dva hrnky vody. Těsto se musí rychle zpracovat. Mělo by mít středně řídkou konzistenci. Do formy nebo na plech se dá papír a těsto se na něj nalije. Peče se v předehřáté troubě na 160 °C asi půl hodiny. Hotová buchta se nazdobí čerstvým ovocem.